Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Gezond de herfst in

Gezond de herfst in

Gezond de herfst in

De herfst is absoluut mijn favoriete seizoen. Ik hou van de geuren en kleuren die de herfst met zich meebrengt, de sfeer en gezelligheid van het seizoen. Maar natuurlijk heeft elk seizoen wel voor- en nadelen of voor- en tegenstanders ;-). Hieronder lees je mijn tips om de herfst met volle goesting én gezond door te komen!

Sport en beweging

Nu de dagen korter zijn en het wat vaker regent of hard waait, is het niet altijd gemakkelijk om je sport/beweging in te plannen. Hierbij alvast wat tips om toch aan voldoende beweging te komen:

Zoek een sport of activiteit die je kan volhouden

Tijdens de zomermaanden gaan er velen onder ons graag lopen of fietsen, maar tijdens de herfst kunnen deze activiteiten vaak letterlijk in het water vallen. Je beweegmoment wordt uitgesteld en voor je het weet is de week voorbij gegaan zonder je sportkledij aan te trekken.

Probeer daarom eerst en vooral je activiteiten goed in te plannen, liefst op vaste dagen en uren. Wanneer het je een paar weken aan een stuk lukt om bijvoorbeeld steeds op dinsdagavond te gaan sporten, zal je daar na verloop van tijd op ingesteld zijn. Ook je omgeving zal weten dat jij die dinsdagavond niet beschikbaar bent omdat je gaat sporten, wat het extra gemakkelijk maakt om het ook vol te houden.

Een activiteit op afspraak (zoals een groepsles, crossfit, zwemles) of samen sporten met een vriend(in) sla je ook minder snel over dan op je eentje gaan lopen of naar de fitness. Probeer dus zeker 1 keer in de week een vaste acitviteit in te plannen waar je (bijna) niet onderuit kan op dagen dat je echt geen zin hebt om te sporten. Achteraf zal je dubbel zo tevreden zijn dat je toch geweest bent!

Probeer tijdens de koudere maanden activiteiten in te plannen die niet te weersafhankelijk zijn. Kies voor een sport die je binnen kan beoefenen zoals zwemmen, fitness, crossfit, dansen, muurklimmen, tennis, enzovoort. Leg je sportzak alvast klaar in de auto zodat je na het werk meteen kan doorrijden, zo bespaar je niet alleen tijd maar verminder je ook de kans dat je geen zin meer hebt om nog te vertrekken.

Maak van sporten echte qualtity time, door bijvoorbeeld samen met je partner te gaan squashen tijdens de lunch, door een saunabezoek aan je zwemsessie te koppelen, door na het werk te gaan fitnessen met je favoriete collega, door je kids mee te laten fietsen terwijl jij loopt.

Gezond eten

Tijdens de zomer zijn we vaak meer gemotiveerd om gezond te eten. Het warme weer maakt het ons ook gemakkelijker om meer slaatjes en fruit te eten en te kiezen voor lichtere maaltijden. Hoe kan je deze gezonde trend verder zetten tijdens de koudere maanden?

Kies voor groenten en fruit van het seizoen

Een nieuw seizoen betekent andere groenten en fruit in de winkelrekken. De appels en peren zijn volop terug, alsook de pompoenen en knolgroenten. Op de site van VELT kan je een handige groenten- en fruit kalender terugvinden om je te inspireren en meer te variëren. Seizoensgroenten en -fruit bevatten meer smaak en een hoger voedingswaarde én zijn vaak goedkoper omdat ze van bij ons komen.

Zorg voor 2 groenteporties per dag

Plan zeker 2 keer per dag een groenteportie in. Kies dus niet enkel bij de hoofmaaltijd voor groenten, maar neem ze ook bij de lunch of als tussendoortjes. Salades lenen zich misschien iets minder makkelijk in de herfst, maar een heerlijke soep of een restje van de dag voordien kan dan weer wel.

Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Kies tijdens drukke dagen en weken voor gemakkelijke snackgroenten zoals rauwe wortel en selder met wat hummus, snoeptomaatjes, een venkelslaatje met appel en wat mayonaise, (voorgekookte) rode bietjes met wat spinazie en geitenkaas, ... Ook een kant-en-klare maaltijdsalade of soep kan een goede oplossing zijn. Waar je dan best op let, daar heb ik het later nog over ;-).

Comfortfood

Ook comfortfood kan gezond zijn! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een ovenschotel met knolselderpuree, kippengehakt en broccoli
  • Macaroni met bloemkoolsaus, spinazie en gerookte zalm
  • Indische curry met kikkererwten, aubergine, courgette en rijst
  • Frietjes van zoete aardappel met veggie-balletjes in tomaat-paprikasaus
  • ...

Hydrateren

Voldoende water drinken is moeilijker tijdens de koude maanden dan tijdens de zomer. Toch blijft het super belangrijk om voldoende te hydrateren. Tijdens koude maanden hebben meer mensen last van een droge huid, waardoor het extra belangrijk is om op je vochtinname te letten. Volgende tips kunnen je helpen om voldoende te drinken:

  • Kies naast gewoon water ook voor thee, koffie, water met een smaakje, groentensoep en bouillon. Deze dranken zijn vaak iets aantrekkelijker dan gewoon water en dragen evengoed bij aan onze vochtinname.
  • Gebruik een app die je waarschuwt wanneer het tijd is om te drinken en waarbij je je eigen vochtinname kan controleren. Dit kan stimulerend zijn om voldoende water te drinken.
  • Zet altijd een fles of glas water in het zicht en zorg dat je steeds iets bij hebt om te drinken. 
  • Kijk naar de kleur van je urine: is deze kleurloos dan heb je voldoende gedronken, in elk ander geval drink je te weinig.